Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ποπη αβρααμ photos

Δύο φιγούρες σε ένα κρεβάτι, με μια γραμμή στη μέση, απ΄άκρη σ΄άκρη στο χαρτί να δηλώνει ότι ήταν ακινητοποιημένοι και ένα κεφάλι από πάνω τους, πρόδωσε τη φρίκη που έζησαν ένα οκτάχρονο και ένα ενδεκάχρονο, τα οποία βιάζονταν και κακοποιούνταν από τον δεκατετράχρονο, μέσα στη σκηνή τους, σε δομή προσφύγων.


ποπη αβρααμ photos

σον το προβατο μεταγλωτισμενο download

Το περιστατικό περιέγραψε η αστυνόμος Α΄, τμηματάρχης του Τμήματος προστασίας ανηλίκων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Σοφία Κουσίδου, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα «Ανήλικοι οι οποίοι αιτούνται ή δικαιούνται διεθνή προστασία και η αντιμετώπισή τους από το δικαστικό σύστημα», που διοργάνωσαν σήμερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Θεσσαλονίκης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και ο Σύνδεσμος Επιμελητών Ανηλίκων Ελλάδας.


μεγαλη φωτια στη βοιωτια

Αναφερόμενη μάλιστα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και αφορούν γενικότερα στη συγκέντρωση πληροφοριών για τη διερεύνηση τέτοιων περιστατικών, τόνισε ότι αν και τη συγκεκριμένη πράξη κατήγγειλε - έστω και καθυστερημένα - ο πατέρας ενός από τα θύματα, εντούτοις, όταν η αστυνομία έφτασε στο σημείο, υπάλληλος οργάνωσης αρνήθηκε να προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας, ενώ η σκηνή όπου είχε τελεστεί το αδίκημα, είχε απομακρυνθεί.


«Ωστόσο, ο ανήλικος δράστης, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα μας με τη μητέρα του εντοπίστηκε και συνελήφθη» ξεκαθάρισε η κ. Κουσίδου, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη για «έλλειψη συντονισμού για τέτοια περιστατικά που υπάρχει μεταξύ της αστυνομίας και διαφόρων οργανώσεων που εργάζονται στο προσφυγικό».


«Σε χώρους φιλοξενίας, πρέπει να υπάρχει άμεσα καταγγελία για να μη δημιουργείται φημολογία που μπορεί να οδηγήσει σε περιστατικά αυτοδικίας. Όμως, εκτός από τη δυσκολία που υπάρχει από τα ίδια τα θύματα να αποκαλύψουν την κακοποίηση - ζητώντας, επιπλέον, αστυνομικό του αντίστοιχου υ για να μιλήσουν - μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν μια στρεβλή εικόνα αντιμετώπισης» κατέληξε η κ. Κουσίδου.


Στην ανάγκη διαπολιτισμικής διαμεσολάβησης για την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αναφέρθηκε η προϊσταμένη του Τμήματος Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Νάντια Ρωμανίδου, η οποία δήλωσε ότι οι ανήλικοι αλλοδαποί παραβάτες, κυρίως από το Πακιστάν, την Αλγερία και τη Συρία, αντιμετωπίζουν κατηγορίες κυρίως για παράνομη είσοδο στη χώρα, κλοπές και ναρκωτικά.


«Πολλές φορές μάλιστα, δεν εντοπίζονται και δικάζονται ερήμην γιατί έχουν φύγει από τις δομές φιλοξενίας, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη δημιουργίας δικτύου πληροφοριών. Ακανθώδες ζήτημα, παραμένει και η αξιολόγηση της ηλικίας τους, αφού πολλοί δηλώνουν κάτω των 18 ετών για να χαίρουν των προστατευτικών διατάξεων για τους ανήλικους» κατέληξε η κ. Ρωμανίδου.


«Ακόμα και τώρα δεν ξέρω αν έχουμε βρει ως χώρα το βηματισμό μας για το προσφυγικό ζήτημα και κυρίως για τα ασυνόδευτα» σχολίασε από την πλευρά της η Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου - Βασιλοπούλου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ενώ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος, κάνοντας μνεία στο γεγονός πως πολλοί διακινητές επιλέγουν ανήλικους για οδηγούς με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα, τόνισε ότι «επόμενο δίλημμα είναι το θέμα της ταύτισης στο ίδιο πρόσωπο, θύματος και δράστη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου