Ο 46χρονος Αυστραλός κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια, επειδή φοβάται ότι θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
βιβλιο επισκεπτων joomla
Αν επιχειρούσε να φύγει από εκεί, θα συλλαμβανόταν από τη βρετανική αστυνομία επειδή παρέβη τους όρους αποφυλάκισής του με εγγύηση προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου κατηγορείτο για βιασμό, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.
Οι σουηδικές Αρχές έχουν θέσει στο μεταξύ την υπόθεση στο αρχείο όμως για τις βρετανικές Αρχές, ο Ασάνζ εξακολουθεί να παραβιάζει τους όρους αποφυλάκισής του με εγγύηση.
αμις αρχαια ελληνικα
πρεμιερ σκωτιας βαθμολογια
«Προτεραιότητα» για την Ουάσινγκτον
Ο Ασάνζ φοβάται ότι στην περίπτωση που συλληφθεί, οι Αρχές της Βρετανίας θα προχωρήσουν στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων και στρατιωτικών μυστικών το 2010.
Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς είχε τονίσει τον Απρίλιο του 2017 ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί «προτεραιότητα» για την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Για τη διευθέτηση του ζητήματος πιέζεται επίσης ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη συνεχιζόμενη παρουσία του Ασάνζ στην πρεσβεία της χώρας του στο Λονδίνο ένα «πρόβλημα» που κληρονόμησε από τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα, μορφή της λατινοαμερικάνικης αριστεράς, που αψήφησε την Ουάσινγκτον κι έδωσε άσυλο στον ιδρυτή του WikiLeaks.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε εξάλλου ζητήσει τον Νοέμβριο από τον Ασάνζ, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, να αποφεύγει να κάνει δηλώσεις που μπορεί να «πλήξουν» τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Από το 2012 ο Ασάνζ δεν έχει κάνει παρά μόνο πολύ σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις, στο μπαλκόνι της πρεσβείας, όπου ζει σε έναν μικρό χώρο με μόνη συντροφιά έναν γάτο. Ένας φούρνος μικροκυμάτων, ένας διάδρομος γυμναστικής και ένας λαμπτήρας UV βελτιώνουν λίγο την καθημερινότητά του αλλά όσοι τον έχουν επισκεφθεί περιγράφουν μια δύσκολη κατάσταση.
Ακόμη κι αν μπορέσει να βγει ελεύθερος, ο Αυστραλός θα διαπιστώσει ότι η φήμη του ως υπερασπιστή των ελευθεριών δεν είναι πια τόσο ισχυρή όσο ήταν όταν ζητούσε άσυλο στην πρεσβεία. Πάντα αμφιλεγόμενος, ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορήθηκε πρόσφατα ότι είτε συμμετείχε ή υπήρξε ενεργούμενο στο πλαίσιο της φερόμενης προσπάθειας της Ρωσίας να επηρεάσει την έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.
Τον Ιούλιο του 2016 ο WikiLeaks δημοσιοποίησε 20.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εκλάπησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα, ορισμένα από τα οποία θεωρήθηκε πως κατάφεραν βαρύ πλήγμα στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.
Τον Οκτώβριο, έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία, χιλιάδες email του προέδρου της εκστρατείας της ατυχήσασας υποψήφιας των δημοκρατικών, του Τζον Ποντέστα, επίσης δημοσιοποιήθηκαν από τον WikiLeaks, προς μεγάλη ικανοποίηση του υποψηφίου Τραμπ.
Ο Ασάνζ αποκρούει την κατηγορία, διαβεβαιώνοντας ότι ούτε η ρωσική ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτές τις διαρροές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου