Το κράτος δικαίου, η ευρωπαϊκή πορεία, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθώς και η συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους δύο ηγέτες, κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και της εκτενούς συζήτησης που ακολούθησε.
σύρος φοίνικας
Την ίδια ώρα, έξω από την τουρκική πρεσβεία, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είχαν οργανώσει διαμαρτυρία, προβάλλοντας τα πορτρέτα των τούρκων δημοσιογράφων που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Ζητούσαν την παρέμβαση του γάλλου προέδρου για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
international φορτωτες
«Διαφωνίες»
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι στο θέμα των ατομικών ελευθεριών υπάρχουν «διαφωνίες» και ότι μαζί με τον Ερντογάν «επιχείρησαν να το προσεγγίσουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό», όπως υπογράμμισε. Ο γάλλος πρόεδρος παρουσίασε στον τούρκο ομόλογό του τη λίστα των φυλακισμένων δημοσιογράφων και άλλων ατόμων, την οποία συνέταξε με τη συνεργασία των επικεφαλής των ΜΚΟ, των διευθυντών γαλλικών μίντια και των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα».
συνταξεις ικα και εκας
Απέσπασε την υπόσχεση ότι θα εξετασθεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά και θα δοθούν απαντήσεις.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τη λίστα, όπως του ζητήθηκε από δημοσιογράφο. «Για λόγους αποτελεσματικότητας» εξήγησε, «είναι προτιμότερο να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα. Στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων όμως, ήδη μιλήσαμε για κάθε περίπτωση ξεχωριστά» διαβεβαίωσε.
Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο γάλλος πρόεδρος χειρίσθηκε σε γενικές γραμμές, το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Σεσίλ Κουντριού, μίλησε για ύφος «ιδιαίτερα διαλλακτικό».
«Είμαστε ικανοποιημένοι για το ότι το θέμα των ατομικών ελευθεριών ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων, ελπίζαμε όμως για μεγαλύτερη αυστηρότητα» τόνισε.
Τέλος στις υποκρισίες
Σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα ύφος ξεκάθαρο και, αντίθετα, διόλου διαλλακτικό:
«Είναι σαφές ότι οι πρόσφατες εξελίξεις και οι επιλογές της Τουρκίας δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στην ενταξιακή διαδικασία που έχει ξεκινήσει», δήλωσε.
Μη διστάζοντας να σχολιάσει έμμεσα τους Ευρωπαίους εταίρους και την έως τώρα πολιτική τους, πρόσθεσε :
«Θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις υποκρισίες, που συνίστανται στο να δίνουμε την εντύπωση ότι είναι δυνατή μια φυσική εξέλιξη προς το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων. (...) Η Ευρώπη δεν φέρθηκε πάντα σωστά απέναντι στην Τουρκία, γιατί την άφησε να πιστεύει ότι τα πράγματα ήταν πιθανά, ενώ ήταν το απολύτως αντίθετο» δήλωσε.
Αυτό που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι να επανεξετασθεί η σχέση ΕΕ - Τουρκίας «όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ενσωμάτωσης, αλλά στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης» (...), υπογραμμίζοντας ότι «στόχος είναι η προσκόλληση της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη».
Παρ' ότι ο γάλλος πρόεδρος είναι κάθετα αντίθετος στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και παρ' ότι αναγνώρισε την ύπαρξη «διαφωνιών» στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εντούτοις στην ίδια συνέντευξη υπερασπίσθηκε την παραμονή και τον ρόλο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι ο αρμόδιος οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου